Atunci când vorbim despre spațiul post-sovietic și cel românesc, ne amintim de trei cutremure puternice. Fără îndoială, cel mai ucigător a fost cel din 1977, din Vrancea, România.
1977, cutremurul din Vrancea, România
În seara zilei de vineri 4 martie 1977, România a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21.21, a avut o magnitudine Mw (magnitudine-moment) de 7,4 şi s-a produs la o adâncime de 94 km. Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti). Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi. De altfel, seismul a mai fost resimţit în Republica Bulgaria şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), inclusiv în RSSM. În Bulgaria, cele mai multe decese provocate de cutremur au fost în oraşul Sviştov, acolo unde unde trei blocuri de locuinţe au fost distruse, peste 100 persoane găsindu-şi astfel sfârşitul.
1986, cutremurul din Vrancea, cu urmări în Republica Moldova
Cutremurul din noaptea de 30-31 august 1986 a avut 7,1 grade, epicentrul cutremurului fiind în Munții Vrancei. Deşi acesta a avut o intensitate mai mică faţă de cutremurul din 1977, consecinţele lui au fost mai grave, din cauza mecanismului focarului. Au suferit în special oraşele Chişinău, Cahul şi Leova. Atunci au decedat 2 persoane, 561 au fost rănite, iar 3737 de familii formate din 14.457 de persoane au rămas fără locuinţe. Peste 20 de mii de elevi nu au fost în stare să înceapă anul şcolar din cauza şcolilor avariate. Cutremurul a dus în România la decesul a opt persoane și la rănirea a 317 persoane – în principal datorită pagubelor elementelor non-structurale (tencuială căzută de exemplu).
1988, cutremurul din Armenia
Acum 35 de ani, 25.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150.000 au fost grav rănite în urma unui puternic seism din Armenia, URSS. Pe lângă pierderile umane şi materiale, pe 7 decembrie 1988, a fost distrusă şi o mare parte a industriei armene. Epicentrul, care a avut magnitudinea 6,9 pe scara Richter, s-a situat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de oraşul armean Leninakan (astăzi Spitak). Seismul s-a produs la ora 11.41 dimineaţa, când toate fabricile şi şcolile erau pline. Cutremurul a durat mai puţin de un minut, iar patru minute mai târziu a urmat altul, cu magnitudinea de 5,8. A fost cea mai cumplită catastrofă de acest gen după cutremurul din 1976 din Tangshan, China (urmează detalii în articol). În interiorul unei circumferinţe de patruzeci şi cinci de kilometri în jurul epicentrului cutremurului, toate clădirile cu mai mult de două etaje s-au prăbuşit, zdrobind mortal sau îngropînd de vii pe toţi cei aflaţi în interior. Cei mai mulţi dintre oamenii îngropaţi sub tonele de ciment, lemn şi sticlă au murit acolo.
Pe 28 iulie 1976, China a fost lovită de cel mai cumplit cutremur al secolului al XX-lea. Orașul Tangshan, cu aproximativ un milion de locuitori, a fost efectiv ras de pe fața pământului în urma seismului de 8,2 grade pe scara Richter. Autoritățile au declarat iniţial că numărul morţilor s-a ridicat la 655.000, însă apoi a susţinut că bilanțul a fost între 240.000 şi 255.000, cifră pe care mulţi experţi o consideră prea scăzută. Raporturile ulterioare au declarat că cifra ar fi fost chiar mai mare de 655.000. Sute de mii de oameni dormeau în momentul cutremurului și au murit pe loc, alte sute de mii au fost răniţi şi mii de decese au fost provocate ulterior de răni şi boli, în special de febră tifoidă, dizenterie, gripă şi encefalită. Mai mult, toate cele patru spitale din Tangshan s-au prăbușit, omorându-i pe toţi cei dinăuntru. Însă coșmarul chinezilor nu s-a sfârșit aici. În după-amiaza zilei următoare o replică a seismului extrem de puternică cu o magnitudine de 7,1, a lovit nemilos, spulberând tot ce mai rămăsese în picioare.
Pe 22 mai 1960, în Valdivia, Chile, s-a înregistrat cel mai puternic cutremur din lume, de 9,5 grade pe scara Richter. El a dus la moartea a aproximativ 6.000 de oameni, iar pagubele au fost uriașe, nu atât de mult din cauza seismului cât fiind produse de tsunamiul de 25 de metri care a urmat, care a afectat regiuni precum Chile, Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia și Insulele Aleutine. Se spune că acel cutremur a echivalat cu 178 de miliarde de tone de TNT (explozibil).
———————————-
Știrile sunt preluate de la ziare locale din Iasi: monitorul de iasi, bzi și alte surse locale. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru conținut nici drepturi asupra conținutului. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra contact: botosaniexpres@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii