După cum informează agenția Reuters, comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, a făcut deja primele comentarii cu privire la acest subiect controversat. El a declarat că vor fi impuse noi reguli privind inteligența artificială. Acestea vor răspunde preocupărilor legate de riscurile legate ChatGPT și tehnologia AI.
La doar două luni de la lansare, ChatGPT – care poate genera, la cerere, articole, eseuri, glume și chiar poezii – a fost evaluată drept aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie.
Se estimează că a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie, la doar două luni de la lansare, potrivit unui studiu al UBS. Spre comparație, TikTok a avut nevoie de aproximativ nouă luni pentru a ajunge la 100 de milioane de utilizatori iar Instagram de doi ani și jumătate.
Experții au exprimat noi temeri cu privire la consecințele utilizării ChatGPT după ce aplicația a reușit să promoveze examene la universități prestigioase din Statele Unite, e adevărat, cu rezultate mediocre.
Preocupările cu privire la plagiatul în rândul studenților au determinat unele școli publice din SUA și universitatea franceză Sciences Po să interzică utilizarea ChatGPT.
ChatGPT este creația OpenAI, o companie privată susținută de Microsoft Corp
Comisarul pentru industrie spune că propunerile de reguli sunt în prezent în discuție la Bruxelles. Potrivit declarației lui Breton acordate agenției Reuters, „soluțiile de inteligență artificială pot oferi oportunități excelente pentru afaceri și cetățeni, dar pot prezenta și riscuri. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un cadru de reglementare solid“.
Microsoft a refuzat să comenteze declarația lui Breton, spune Reuters. OpenAI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, dar a declarat pe site-ul său că își propune să producă inteligență artificială care „să aducă beneficii întregii umanități“.
Reuters scrie că în conformitate cu proiectele de reguli ale UE, ChatGPT este considerat un sistem inteligență artificială de uz general, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv unele cu risc ridicat, cum ar fi selecția candidaților pentru locuri de muncă sau scorul de credit.
Dar companiile sunt îngrijorate de faptul că tehnologia lor ar putea fi clasificată în categoria „de risc ridicat”, ceea ce ar duce la cerințe de conformitate mai stricte și costuri mai mari, potrivit mai multor directori în dezvoltarea inteligenței artificiale.
Săptămâna trecută, președintele Microsoft, Brad Smith, scria pe blogul său că reglementările eficiente privind inteligența artificială ar trebui să se concentreze pe aplicațiile cu cel mai mare risc.
„Sunt zile în care sunt optimist și momente în care sunt pesimist cu privire la modul în care umanitatea va folosi AI“, a spus el.
Breton declară la rândul său că executivul european lucrează îndeaproape cu Consiliul UE și Parlamentul European pentru a clarifica în continuare regulile din Actul privind inteligența artificială pentru sistemele de uz general.
“Oamenii ar trebui să fie informați că au de-a face cu un chatbot și nu cu o ființă umană. Transparența este, de asemenea, importantă în ceea ce privește riscul de părtinire și informații false“, a spus el.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica
———————————-
Știrile sunt preluate de la ziare locale din Iasi: monitorul de iasi, bzi și alte surse locale. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru conținut nici drepturi asupra conținutului. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra contact: botosaniexpres@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii